Urząd Marszałkowski w Rzeszowie zachęca do udziału w XIX edycji „Ekogali – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakośc, która odbędzie się w sobotę i niedzielę (13-14 grudnia) w ZEN.COM EXPO Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce k. Rzeszowa.
W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców. Na targi będzie można bezpłatnie dojechać pociągiem Podmiejskiej Kolei Aglomeracyjnej.
Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny – gdzie można obserwować zmagania uczestników konkursu, wykłady pszczelarskie oraz występy zespołów „Moja Scheda” i „Żołyniacy”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z nagrodami.
Ponadto lubiane przez wszystkich pokazy „VIP-y gotują”, w których samorządowcy wystąpią u boku znanych sportowców: Łukasza Różańskiego – mistrza Polski w wadze ciężkiej i byłego mistrza świata WBC w bridgerweight, Marcina Janusza – reprezentanta Polski w siatkówce, oraz Oliwera Wdowika – czołowego polskiego sprintera z klubu CWKS Resovia.
Najmłodszych organizatorzy zapraszają na seminarium „W kolorowym świecie pszczół” przygotowane przez nauczycieli Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Będziecie mogli podziwiać występy uczniów, jak również dowiedzieć się wielu ciekawych informacji o pszczołach i miodzie. Ponadto dla dzieci przewidziani strefę animacji, gdzie będzie można wziąć udział w interesujących zajęciach.
Dla odwiedzających w prezencie choinki i dekoracje świąteczne.
Program wydarzenia:
13 grudnia 2025 r. (sobota)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)
10:00 – 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)
11:00 – 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)
11:00 – 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)
11:00 – 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)
Scena w holu
11:00 – 11:45 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
11:45 – 12:00 Uroczystość 20-lecia powstania Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
12:00 – 12:30 Wręczenie odznaczeń „Krzyż Świętego Ambrożego” oraz rozstrzygnięcie konkursu „Najbardziej Aktywne Koło Pszczelarzy”
12:30 – 13:30 Seminarium dla uczniów szkół: „W kolorowym świecie pszczół” – prowadzą nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:30 – 12:40 Wstęp i przywitanie uczestników: Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:40 – 12:55 „Świąteczne pszczółki” – inscenizacja w wykonaniu dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie oraz Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie
12:55 – 13:10 Wykład: „Dlaczego pszczoły są ważne?” – Krzysztof Bałon, właściciel Pasieki „EKO BAŁON”
13:10 – 13:30 Rozstrzygnięcie konkursów plastycznych o tematyce pszczelarskiej, prezentacja prac i wręczenie nagród laureatom
13-14 grudnia 2025
Sala konferencyjna (parter)
12:30 – 16:30 Panel konferencyjny dla pszczelarzy
12:30 – 12:45 Uroczyste otwarcie konferencji, przywitanie gości – Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy
12:45 – 14:15 Wykład: „Jakość i wartość prozdrowotna produktów pszczelich” – prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
14:15 – 14:45 Przerwa kawowa
14:45 – 15:15 „Podkarpacki Miód Spadziowy jako ambasador jakości i tradycji” – przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych
15:15 – 15:45 „Promocja Podkarpackiego Miodu Spadziowego z Oznaczeniem Chronione Nazwy Pochodzenia” – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
15:45 – 16:30 Panel dyskusyjny pt. „Gospodarka pasieczna w pasiekach certyfikowanych BIO i CHNP” – moderowany przez pszczelarzy posiadających pasieki certyfikowane
16:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14:00 – 15:00 Występ Zespołu „Moja Scheda” (scena w holu)
17:00 Zamknięcie Targów
14 grudnia 2025 r. (niedziela)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)
10:00 – 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)
11:00 – 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)
11:00 – 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)
11:00 – 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)
12:00 – 12:45 „VIP-y gotują” – część I (część wystawowa)
13:00 – 13:45 „VIP-y gotują” – część II (część wystawowa)
14:00 – 15:00 Występ Zespołu „Żołyniacy” (scena w holu)
16:00 – 16:55 Rozstrzygnięcie XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród (scena w holu)
17:00 Zamknięcie Targów Rolnictwa Ekologicznego
Komentarze
0 komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Zaloguj sięBrak komentarzy. Bądź pierwszy!